EL projecte

Ara tens tot un seguit d’informació (potser massa i tot, oi?).

El tema és que hagis arribat a la conclusió (recurrent a tot el curs) que no podem aplicar les mateixes metodologies a totes els àmbits educatius. Que cada escola i fins i tot que cada classe és un món i que hem de treballar tenint en compte els paràmetres que ens dona aquest i no amb estàndards.

El teu projecte s’estructurarà en tres àmbits: Prevenció, detecció i gestió de crisi.

 

PREVENCIÓ: 

Elabora un pla de prevenció amb activitats que duraran tot l’any de cara a evitar que a la teva classe hi hagi brots de bullying o bé que alumnes de les teves classes siguin víctimes d'assatjament. Pot ser a nivell local de classe o de tota l’escola. Pensa que han de ser activitats integradores, que engresquin als teus alumnes i acompleixin el seu objectiu. Tens mil exemples a internet que et poden servir de punt de partida. Però qui millor que tu coneix els teus alumnes i el funcionament de la teva escola.

DETECCIÓ:

Pensa en quines eines, tècniques i estratègies podries fer servir per detectar un possible cas de bullying d’algun dels teus alumnes. Potser són nous, o potser ja portes anys amb ells. Pensa que tu ets el seu professor i hi hauran coses que se t’escaparan o bé no hi tindràs accés i només podràs guiar-te pel que passa dins de l’aula i dins d’horari escolar. Pensa com podries arribar a assabentar-te del que passa a les xarxes socials.

GESTIÓ DE CRISI:

Recorda el vídeo que vas veure al començament on la directora d’una escola va convocar a tots els alumnes a l'auditori del poble per exposar públicament un cas de bullying, mostrar els culpables i recordar a les persones que van col·laborar que també ho són.

Et poso un cas concret perquè puguem comparar amb la resta de companys:

L’Arnau és un nen nigerià adoptat per una família del barri. És negre i la seva família adoptiva té un nivell econòmic superior a la mitjana de l’escola. Un nen de l’escola l’assetja, l’insulta i el molesta fisicament (ja l’has enganxat un parell de cops). La colla d’aquest noi, quatre nens més, l’animen i el recolzen. La resta, per por o per desídia, “passen del tema”. Aquí podries començar a sospitar o no...

Un dia et criden perquè s’estan barallant al pati, i quan els vas a separar l’assetjador acusa a l’Arnau de començar. Poc a poc, veus que l’Arnau intenta no sortir al pati. Sempre porta màniga llarga i intenta sortir el primer de la classe, com més ràpid millor, i si no és possible, s’espera a que surtis tu... Un bon dia l’Arnau no vindrà a classe i quan tu actives el protocol perquè ningú t’ha avisat, el director et dirà que el dia abans li van donar una pallissa de camí a casa i està a l’hospital amb costelles trencades. Tu només has vist la punta de l’iceberg que estava patint aquest noi...

Tens un cas en dos fases: explican’s que faries si volguessis actuar a la primera fase i si no et quedés més remei que actuar a l’ultima.

 

Recorda enviar-ho tancat en un PDF a helena.batlle@gmail.com i fes un resum breu al grup de Facebook ;)