Identificació de casos d’assetjament: tipologies i com encarar-les

No hi ha un tipologia de bullying per dir-ho d’alguna manera “standard” però sí que hi ha unes línies d’actuació tipificades que ens poden servir per fer prevenció i detecció.

Darrere de cada cas d’assetjament, sigui quina sigui la seva tipologia, sol haver una dinàmica grupal, i conèixer-la és important perquè donarà informació per a la detecció i la prevenció.

En un estat avançat de bullying les víctimes tenen pocs amics (o cap) dins de la classe.

 

Aquí us deixo les que tothom identifica. Poden donar-se aïlladament o bé barrejades, tot i que n'hi ha altres de més complexes.

 

Verbal

 

 El bullying verbal o assetjament escolar verbal es caracteritza perquè l'assetjador expressa paraules cruels, insults, amenaces, intimidació, bromes i frases excloents sobre l'aparença, la condició sexual, l'etnicitat, la raça o la discapacitat de la víctima. Els nens són més sensibles a aquest tipus de comentaris.

Exemples: 

 • Amenaçar
 • Burlar
 • Insultar per raons de caràcter religiós, d'orientació sexual, política, ètnica, cultural ...
 • Posar malnoms i sobrenoms amb una clara connotació despectiva i ofensiva o que facin ressaltar defectes

 

Com detectar-lo?

Com a professor, posant les orelles i detectant canvis d’actitut. Els nens que són víctimes d'aquest tipus de bullying poden mostrar-se absents, malhumorats... A més poden dir alguna cosa del que els han dit i preguntar si és cert. 

Físic

Assetjament físic. Forma d'assetjament que se centra en la persecució ininterrompuda cap a una persona amb la qual es pretén tenir un toc, en contra de la seva voluntat. Es tracta d'un tipus d'assetjament que pot produir-se tant dins com fora dels centres educatius.

 

És un tipus de maltractament totalment intencionat i es es caracteritza per:

Assetjament físic directe:

·        Colpejar

·        Escopir

·        Empènyer

·        Mossegar

·        Esgarrapar

·        Estirar el pèl

·        Donar una puntada de peu

·        Donar una pallissa

·        ...

 

Assetjament físic indirecte:

·        Espiar a un company

·        Perseguir un company pel centre durant el temps de pati o entre canvis de classes

·        Escriure notes ofensives i difamatòries

·        Pintar el seu nom en parets i murs

·        Robar o trencar objectes de la seva propietat

·        ...

 

Es tracta, en definitiva, de fer la vida impossible a un company a través del que s'anomena la fustigació, és a dir, assetjar a un company per obtenir la màxima informació d'ell per fer-la servir posteriorment en contra seu.

Com detectar-lo

Sobretot les noies solen portar roba que tapi molt, ulleres de sol, maquillatge... tot el que serveix per ocultar els cops. Al·leguen que han perdut objectes de valor (mòbils, ulleres...) o bé els han trencat per accident.

Social o relacional

Aquest tipus de bullying és més complicat de detectar i sol succeir a l'esquena de la víctima. L'objectiu sol ser que la persona no s'uneixi o no formi part d'un grup. Ja sigui al menjador, en els partits de futbol del pati o qualsevol activitat social o educativa del centre, la víctima és menyspreada o repudiada pels seus companys.

 

Exemples:

 • Deixar a un company de banda, és a dir, deixar de comptar amb ell per a tot.
 • Influir en altres companys perquè deixin a l'alumne de costat.
 • Propagar rumors sobre un alumne.
 • Avergonyir i ridiculitzar a un alumne en públic.

Com detectAr-lo?

És freqüent que la víctima mostri canvis d'humor, eviti els grups de companys i estigui sol més del normal. Les noies són més propenses a patir aquest tipus d'assetjament escolar. El dolor emocional produït pel bullying social pot ser igual d'intens que el sofert pel bullying físic i les seqüeles poden durar fins i tot més temps.

Ciberbullying

Es tracta d’un fenomen que ha nascut a les xarxes socials, principalment. Es caracteritza per l'assetjament o la intimidació produïda a través de xarxes socials, missatges de text i correus electrònics. A través del mitjà digital, l'assetjador difon falsos rumors, mentides, amenaces, comentaris sexistes o racistes, causant un enorme malestar i problemes psicològics i emocionals en la víctima.

Exemples: 

 • Correu electrònic
 • Missatgeria instantània
 • Xarxes socials
 • Blocs
 • Missatges de text i missatges multimèdia
 • Pàgines web difamatòries

Com detectar-lo

És possible que la víctima de cyberbullying passi molt de temps en línia i es mostri trist i ansiós després. A més, la persona que pateix aquest tipus d'assetjament (i qualsevol forma d'assetjament escolar) pot tenir problemes per dormir, i pot arribar a suplicar no anar al col·legi, absentant-se d'activitats que abans gaudia.

SEXUAl

Aquest tipus de bullying és possiblement el més complicat d'analitzar, ja que moltes persones es neguen a acceptar que hi hagi nens que realitzin aquest tipus de conductes. Aquesta classe d'assetjament a l'escola es caracteritza per comentaris masclistes o obscens, per tocar a la víctima en llocs íntims o pressionar aquesta perquè faci alguna cosa que no vol (per exemple, veure pel·lícules per a adults). Aquesta classe de bullying pot causar greus problemes psicològics i marcar per sempre les relacions íntimes i afectives de la víctima.

Exemple: Un nen de classe obliga a una nena a besar-li de manera repetida.

COM DETECTAR-LO

Generalment, la víctima d'aquest tipus de bullying no expressarà el que li passa, però evitarà situacions en què pugui trobar-se amb l'assetjador. Per exemple, no assistint l'escola.

Què podem fer com a docents?

Hem de pensar sempre que nosaltres som els formadors, no som superherois ni tenim un radar. L'unic que podem fer és estar alerta i intentar fer molta prevenció perquè no passi, ajudant a que no passi i estar preparats per a ajudar amb la gestió quan sigui un fet consumat. Al cap i a la fi en cada cas de bullying hi perdem tots: victimes, assetjadors i escola.

EXERCICI

Pensa en l’ultim curs, pensa si has vist alguna d’aquestes situacions o símptomes en els teus alumnes. 

Envia-ho a l’adreça helena.batlle@gmail.com i fes un resum al facebook del grup.