L’educació en general no és com nosaltres la vam viure com alumnes. La societat i la tecnologia han fet passes de gegant en menys de 30 i la globalització, l’eliminació de fronteres, les relacions i les construccions familiars han canviat i molt. Tot i que el treball per projectes es va posar de moda en els anys 80, ja s'havia inventat abans.
Aquests canvis han generat que les necessitats i les demandes educatives i socials s’hagin incrementat i transformat tant a nivell quantitatiu com a nivell qualitatiu.
A nivell docent per als mestres ha suposat tot un repte ja que dins de l’aula s’ha hagut de reconstruir la manera de fer que els alumnes aprenguin i entenguin el món que els envolta.
Treball a nivell de projectes, gamificació, treballs de recerca... són conceptes que fa molt poc que s’estan començant a fer servir, deixant una mica de banda l'“educació formal” o sigui la que nosaltres vam adquirir amb llibres text, deures i memorització en molts casos.
Recordes com solien ser les classes en el segle XX?
Una de les qualitats “innates” que ha de tenir un professor són ganes d’ensenyar i fer-ho diferent. Actualment un mestre ha de ser “molt més que un mestre”: hem de ser innovadors, conciliadors, negociadors, creatius... cosa que fa las tasca educativa molt més complexa.
Les noves necessitats socials demanen accions de prevenció, actuació, detecció, diagnòstic i seguiment de fets. Aquestes necessitats molts cops, de manera col·lectiva o individual, poden afectar directament o indirectament els teus alumnes.
En R.A. Kaufman (https://en.wikipedia.org/wiki/Roger_Kaufman), potser un dels influencers més potents en tecnologia de l’educació, diu en el seu llibre “La planificación de los sistemas educativos: Un enfoque basado en los resultados”: “Quan un enfoc sistemàtic és obert, observable i convenient, s’entesta a identificar requisits i necessitats primordials, tractant de satisfer-les de manera eficient i eficaç. És important realitzar una planificació sistemàtica abans de llançar-se a realitzar accions d’intervenció.”
En aquest curs intentarem ser molt pràctics per a poder construir projectes innovadors i viables per a impartir de manera efectiva, creativa i amb resultats òptims per a les nostres assignatures.
Per fer això ens basarem en el mètode Canvas molt aplicat als negocis i que fa molt poc s’ha vist que és també extrapolable a metodologies educatives.